Ett steg bakåt

Ibland skriver sig vissa saker av sig själv. Igår satt jag och skrev på mitt bokkapitel till den antologi som förhoppningsvis kommer ut i år. Bokkapitlet handlar om vad som är nytt med nya medier och vad som inte är nytt, utan snarare återupprepas hela tiden.

En av de saker som ständigt återupprepas är hur utvecklingen av det nya mediet ständigt försenas av ”tröghet”. Denna tröghet består av företag ovilliga att släppa gamla investeringar, ledare som håller fast vid en vision (oavsett om trenderna pekar åt något annat håll) och anställda som ser karriärmöjligheter och därför

Helt plötsligt dyker det upp en klockrent exempel på detta på SvD Kultur. Mats Söderlund och Louise Hedberg från Författarförbundet vägrar låta e-utlåning på bibliotek ske utifrån digitala principer, utan anser i stället att ”ett lån per bok även för e-böcker” är ett rimligt sätt att hantera den nya tekniken. Inte nog med det, de vill också göra det svårt för läsarna, för biblioteken och sig själva.

Enkla lösningar är sällan hållbara. Det behövs komplicerade avtal, svåra förhandlingar och en noga genomarbetad modell anpassad för den specifika marknaden och teknikens särskilda förutsättningar.

Låt oss alla hålla varandra i handen och ta ett steg bakåt. Utveckling är trots allt till för att göra saker mer komplicerade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *