Beslut om högskolan fattas inte av professionella idrottslag

En ny utvärderande myndighet kan höja kvalitén på högskola och universitet menar utbildningsminister Björklund. I GP citeras Björklund säga:

 Vi behöver en mycket tuffare och skarpare statlig inspektion av kvalitén ute i högskoleväsendet

Okej, låt mig slå fast följande saker på en gång:

  1. Om inte högskoleutbildade lärare, inom sitt eget forskningsfält, kan avgöra vad som är kvalitet i en utbildning, vilken typ av utbildning och kompetens krävs då av de utredare som ska utreda om utbildningen håller kvaliteten? Det finns nämligen inte  någon garanti att utvärderingsverktygen är rätt, eller att utvärderarna är mer kompetenta än de som de ska utvärderas.
  2. Jag misstror inte utvärderare eller utvärderingar på något sätt, tvärtom är utvärderingar en viktig del av att utvecklas, precis som domare är bra att ha i fotboll. Men om det nu vore så att utvärderande myndigheter/politiker alltid vet bättre hur en utbildning ska skötas, hur kommer det sig då att inte dessa utvärderare jobbar på utbildningen? Alltså, missförstå mig rätt, jag känner mycket duktiga utredare och har fått äran att jobba tillsammans med professionella utvärderingsledare. Jag har också stött på mer eller mindre lämpliga universitetslärare och utbildningar. Men är det bara jag som ser det besynnerliga i att staten satsar på att anställa duktiga högskoleutredare i stället för att anställa dem som utbildningsledare? Man får inte bättre fotbollsspelare genom att ha fler, eller hårdare domare på plan.
  3. Och på tal om fotbollsmetaforer och betyg/utvärderingar. Låt oss ta en fotbollsmålvakt som exempel. Om en fotbollsmålvakt presterar för dåligt, då tillsätter lagledningen givetvis en oberoende kommitté som utvärderar och betygsätter målvakten, så att hen vet precis hur dålig hen är… Nej just det, det gör ju inte målvakten bättre på något sätt. Klubbledningen måste såklart anställa en målvaktstränare som hjälper målvakten bli bättre genom att ägna målvakten uppmärksamhet och hjälpa den förbättra de fel och brister som görs. Faktum är att jag är övertygad om att det de flesta seriösa klubbledningar skaffar en målvaktstränare oavsett om målvakten är bra eller dålig, för man har ju som lag investerat i målvakten och vill att den ständigt ska bli bättre. Vilket professionellt idrottslag som helst vet detta.

Det har länge slagit mig att många beslut om högskolan inte fattas av professionella idrottslag…

[Fotnot:  Men, hävdar någon kanske, det är ju skillnad på vetenskaplig och pedagogisk kompetens. Det är förvisso helt sant, det är jag den första att medge. Men det kommer man primärt inte åt genom att utvärdera, utan snarare genom att att ändra högskolornas karriärbanor till exempel genom att ha tyngre pedagogiska krav för de som antas på forskarutbildningarna och anställs till lektorstjänster.]

1 tanke på “Beslut om högskolan fattas inte av professionella idrottslag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *