Adam och kompani

Det är alltid vansklig att prata om podcasts och målgrupper. Men fick jag sätta tjugo internetspänn på vilken podd som skulle kunna uppskattas av bredast målgrupp, så är det Adam och kompani. Det som får den att sticka ut i jämförelse med många andra, kan sammanfattas i tre punkter: 1) Adam Alsing är en av Sveriges skickligaste programledare. 2) Okomplicerade samtalsämnen kan vara oerhört underhållande om rätt kombination av personer tillåts närma sig dem. 3) Ful i munnen är roligt.

Det som är riktigt imponerande med Adam och kompani är att den spelas in utan efterredigering. Live to tape, för att använda ett gammelmedia-uttryck. Trots detta håller podden högt tempo och blir aldrig tråkig. I mångt och mycket beror detta på den mångårige programledarveteranen Alsing. Eftersom programmet spelas in utan efterbearbetning, krävs en stor portion tajming och känsla för när ett samtalsämne riskerar ältas för länge, spåra ur (för mycket) eller tappa tempo. I de allra flesta fall så för Alsing med fast hand över samtalet till nästa punkt. Detta skiljer denna podd från många av de andra populära samtalspoddarna, där det sällan finns en lika tydlig dirigent, utan alla tenderar prata i munnen på varandra eller tjatar om något så länge att samtalsämnet dör långsamhetsdöden.

Med sig har Alsing vanligtvis de två andra medieprofilerna Daniel Breitholtz och Carin Da Silva. Det är kombinationen av dessa tre personer som gör podcasten särskilt lyckad. Medan Alsing får lite av rollen som ”straight man”, så är Breitholtz och Da Silva lite mer lössläppta och balanserar ute i tassemarkerna för vad som är lämpligt att prata om. Breitholtz fungerar ungefär som den glade uppfinnaren i Lorry. Da Silva… tja, tänk kapten Haddock, fast mer social och fulare i mun. När podden är som bäst blandas till synes triviala ämnen och roliga anekdoter med plötsliga ekivoka utläggningar. Trots en generös användning av runda ord blir det sällan plumpt, utan snarare uppfriskande livfullt och lagom vågat. Som att ha afterwork med goda vänner.

Det är tydligt att det är kemin mellan dessa tre personer som ger podden dess mycket speciella karaktär. I de fall vikarier för någon av de ordinarie plockas in, så tenderar avsnitten, fullt förståeligt, att bli stelare eller lite mer avvaktande. Vid några enstaka tillfällen har det till och med blivit lite för pinsamt för min smak.

Längd är något jag tidigare tjatat om på denna blogg. Är det någon underhållningspodd som verkligen förstått den viktiga principen bakom detta, så är det Adam och kompani. Avsnitten avslutas efter 40 minuter, oavsett om alla ämnen är avklarade eller ej. Det ger oftast den härliga känslan av att avsnittet tog slut lite för tidigt, snarare än lite för sent. Således blir man även alltid lika glad när ett nytt avsnitt dimper ner på tisdagkvällen.

I skrivande stund:
Avsnitt: 86
Hemsida: iTunes
Twitter: @adamalsing @carindasilvaa @mrbreitholz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *