Obiter dictum

Detta är kanske Sveriges mest obskyra podd-titel. Åtminstone i förhållande hur mainstream innehållet är. I en värld där de flesta spacklar sina för- eller efternamn över poddar, bloggar och magazin, så valde de två ciceronerna Billy Rimgard och Tobias Norström försynt det latinska begreppet Obiter Dictum. Inte ens översatt till svenska blir namnvalet särskilt begripligt. Vid det här laget har jag såklart vant mig, men jag minns också hur jag först trodde att podden skulle vara något pretentiöst och seriöst, vilket fick mig att undvika den under en onödigt lång tidsperiod.

Jag hade förvisso till hälften rätt. Detta är i mitt tycke en av de mest välproducerade och högkvalitativa podcaster som finns i Sverige idag. I den bemärkelsen är podcasten ambitiös. Några förmätna personer är Rimgard och Norström däremot inte. Avsnitten är för det mesta lättillgängliga med ett avslappnat tilltal samt vant journalistiskt berättande och struktur.

Jag undrar däremot om valet av namn har medfört, precis som i mitt fall, att ett flertal personer inte har hittat programmet. Podden har en mycket trogen lyssnarskara som gärna ger feedback på Obiter dictums hemsida, som i sin tur följs upp av programledarna i efterföljande avsnitt. Det förstärker känslan av en liten community som, som sagt, egentligen förtjänar att vara mycket större. Detta är podden för alla som gillar populärkultur, särskilt om du har en viss böjelse mot science fiction, eller (ambient)musik. Tänk dig en korsning av P3 dokumentär och… tja en podcast med två medelålders mediesnubbar från Stockholm. Fast utan de vanliga attributen som hör till.

Obiter dictum har nämligen den stora fördelen att den handlar mycket lite om två medelålders mediesnubbar från Stockholm och väldigt mycket om veckans tema; vare sig det berör kalla kriget, Game of Thrones, Blade Runner eller dokumentärfilmer. Podcasten är en av de äldre i Sverige, så den har mer gemensamt med Sveriges Radios public service-tanke än den, numer betydligt vanligare, självutlämnande-bloggare-traditionen. Det finns ett tydligt akademiskt tilltal, till exempel kommenteras olika former av intersektionalitet, när så uppenbart behövs.

Kort sagt: podden har ett personligt, men inte privat, tilltal. Visst, ämnesvalen kanske berör fler inom min målgrupp och generation (akademiker-man i medelåldern). Om så är fallet, må så vara. Varken Rimgard eller Norström sätter dock sig själva eller sina själsliv i främsta rummet, så är du bara intresserad av det som slarvigt skulle kunna kallas för ”nördkultur”, kommer du ha stor behållning av podcasten.

Av alla poddar jag regelbundet konsumerar är denna den som jag har minst anmärkningar på. För att förnya sig experimenterar Norström och Rimgard med jämna mellanrum med nya typer av segment. Klassiska och roliga inslag har varit B- och flopp-filmscirklarna. Vissa andra varianter har enligt mitt tycke varit mindre lyckade idéer, som till exempel när de utmanar varandra i olika former av frågesporter i form av hiss-pitchar eller quiz. Dessa blir lätt interna och svåra att variera, vilket jag tror även Rimgard och Norström känt av eftersom inslagen snabbt brukar försvinna. Trots det är viljan att förnya sig mycket lovvärd. Bättre lyssna till den sträng som brast… et cetera.

I det stora hela är Obiter Dictum ett mycket gott hantverk. Programmet har även en lång halveringstid, så ladda gärna ner några av de äldre specialavsnitten.

I skrivande stund

Antal avsnitt: 138
Hemsida: odpod.se
Twitter: @odpodcast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *